Creativiteit

Creativiteit in leiderschap

Creativiteit is de belangrijkste eigenschap voor een leider om te overleven in een zakelijke omgeving. Daarom vraagt leiderschap om creativiteit en inventiviteit. Creativiteit en Inventiviteit liggen dicht bij elkaar en overlappen elkaar.

Inventiviteit

Met inventiviteit bedoelen we dat je met de kennis, middelen en  mogelijkheden die je  ter beschikking staan iets tot stand weet te brengen. Met creativiteit gaan we een stap verder door met bovengenoemde zaken en een creatieve geest iets tot stand weet te brengen wat er voor die tijd nog niet was.

Fantasie is belangrijker dan kennis (Albert Einstein)

Dit betekent dat we onze fantasie moeten gebruiken en de grenzen van de realiteit soms moeten overschrijden c.q. utopisch moeten denken. Dit betekent echter ook dat we het zekere pad, geplaveid met kennis en ervaring moeten verlaten en risico’s moeten nemen en inschattingen moeten maken over toekomstige ontwikkelingen. Een risico- en gevarenanalyse kan ons helpen de risico’s te beperken.

Het creëren van een toekomstvisie

Dit geldt met name voor het maken van plannen in de toekomst, want de toekomst is per definitie onzeker. Omdat het omgaan met onzekerheden voor veel mensen een probleem is, bestaat er een aantal technieken om de onzekere toekomst te concretiseren en ‘zeker’ te maken.

Visualiseren

Een belangrijke stap in dit proces is het visualiseren door middel van een tekening.  Een gedachtenbouwsel waar je naar kunt kijken en verder op kunt bouwen. Je dwingt jezelf om een multidimensionaal beeld van de toekomst te maken wat je met anderen kunt delen. Het creëren van een toekomstvisie is een creatief proces. Management en leiderschap is het vormen van de toekomst  en daar heb je creatieve visionairs voor nodig.

Management en leiderschap

Management is echter niet alleen het maken van plannen en het regelen van zaken, maar vooral het inspireren en motiveren van mensen om samen de toekomst te realiseren. Eminence Trainingen levert daarvoor een uitgekiend trainingsprogramma volgens het concept ‘Matured Motivation Methods’ ®

Verkopen is een creatief beroep

Creativiteit is ook uiterst belangrijk in een verkoopproces omdat ‘alles’ te verkopen is als je er maar de voorstelling bij levert van wat je er in de toekomst mee kunt bereiken. Het bekendste voorbeeld hiervan is de verkoper die gaten verkoopt in plaats van boormachines. Wij verkopen succes in plaats van trainingen. Wij verkopen een goede nachtrust in plaats van verzekeringen.

In een verkoopproces moet je er dus achter zien te komen wat de klant diep in zijn hart graag zou willen bereiken. Dat bereik je echter niet alleen met de vraag: Wat zou u willen bereiken?

Een creatieve, commerciële productanalyse

Een rationeel creatief hulpmiddel hierbij is een commerciële productanalyse. Hiermee breng je in kaart wat, naast de technische specificaties, de voordelen voor de klant zijn van een product of dienst. Met goede argumenten is namelijk ‘alles’ te verkopen.

Verkopen is een Kunst

Verkopen is de klant helpen bij het nemen van de juiste beslissing. In een verkoopproces moet je er dus achter zien te komen wat de klant diep in zijn hart graag zou willen bereiken. Dat bereik je niet alleen met de vraag: Wat zou u willen bereiken? Maar nog meer met de vraag: Waar zou u heel gelukkig van worden?.

Timing is belangrijk in de verkoop

Stel je die vraag te vroeg, dan krijg je een sociaal gewenst antwoord of de klant denkt: Dat hang ik jou (nog) niet aan de neus. Stel je de vraag echter niet of te laat, dan is het ook niet goed. Daarom is verkopen vooral een sfeer creëren waarin een klant zich kwetsbaar durft op te stellen en waarin je de vraag kunt stellen: waar zou u heel gelukkig van worden?

Een klant zoekt zekerheid

Het helpt in zo’n situatie als je zegt: Ik wil natuurlijk graag zaken met u doen, maar er is iets wat voor mij veel belangrijker is: Namelijk dat u zo tevreden bent dat u ook in de toekomst met ons zaken blijft doen. Dit geeft een potentiële klant de zekerheid om zich kwetsbaar op te stellen en ons meer te vertellen dan hij misschien wel van plan was. Bij de vraag: Wat zou u graag willen bereiken? is het goed om te weten dat een mens er heel veel voor over heeft om diegene te worden die men graag zou willen zijn. Het probleem is echter dat men daar niet mee ‘te koop’ loopt. Een goede verkoper is echter in staat  om een sfeer van vertrouwen te creërende waarbij een klant zich kwetsbaar durft op te stellen en vertelt wat zijn echte beweegredenen zijn.

Rationele en emotionele besluitvorming

Verkopen is je klanten helpen en begeleiden in een rationeel, maar ook in een emotioneel besluitvormingsproces. Daarom is verkopen niet alleen een creatief, maar ook een psychologisch beroep.

Verkopen is klanten gelukkig maken

Het doel van een goede verkoper moet altijd zijn: Je klanten gelukkig maken door hun wensen in vervulling te laten gaan. En wat is er mooier dan andere mensen gelukkig te maken?

Training en toepassing van creativiteit

Voor een uitvoerige training en concrete toepassingen op het thema ‘creativiteit’ als manager, directeur, salesman of product owner nodigen we u van harte uit voor een kennismaking met de Eminence trainingen Management, klantcontact of Verkopen.

Voor meer informatie  adviseren we u:

  1. Contact per e-mail of over de telefoon via een bel-afspraak
  2. Afspraak maken, we komen graag langs voor een kennismaking toelichting op de mogelijkheden. Hiervoor kunt u ook gebruik maken van het contactformulier
  3. Bijwonen van de Eminence Experience Day – een dagdeel inclusief lunch/drankjes ter kennismaking met de Eminence trainingen (geheel voor onze rekening)