Waarom luisteren moeilijker is dan praten
Waarom luisteren moeilijker is dan praten
Horen is nog geen luisteren
Passief luisteren
Er zijn twee manieren van luisteren: Passief en actief. Met passief luisteren hoor je weliswaar wat er gezegd wordt, maar de informatie gaat verloren, want ‘het gaat het ene oor in en het andere weer uit’.
Actief luisteren
Non-verbale communicatie
Zien en waarnemen is niet hetzelfde
Non-verbale feedback
Wat zijn de uitdagingen bij luisteren?
-
Mensen luisteren selectief en horen het liefst wat ze willen horen
-
Mensen zijn geneigd te horen wat hen bevestigt in hun eigen mening en aansluit bij de aanwezige kennis en interesse
-
Wat mensen niet horen is vaak meer dan hetgeen ze wel horen
-
Vroeg of laat gaat de boodschap verloren, maar het gevoel blijft veel langer hangen
Met open mond luisteren
Het gezegde ‘met open mond luisteren’ komt voort uit het feit dat geluidsgolven niet alleen via de oren, maar ook via de mond en de schedel onze gehoororganen bereiken. Dit betekent dat je met open mond beter kunt horen. Het is echter in onze cultuur ‘not done’ als je met open mond naar iemand luistert. Dit is echter op te vangen door je mond onopvallend een klein beetje te openen, alsof je iets wilt zeggen. Bovendien kun je een spreker aanmoedigen om meer te vertellen door belangstellend, met grote ogen te luisteren en instemmend te knikken en je te spiegelen aan zijn of haar gedrag..
Met vragen iemand stimuleren om meer te vertellen
Omdat mensen vaak iets anders zeggen dan ze bedoelen, is het de kunst om er achter te komen wat ze echt bedoelen. Een handige techniek is om behalve aandachtig te luisteren en bewust te zwijgen, af en toe een woord op te schrijven. Het gevolg van zwijgen is dat een spreker zich vaak geroepen voelt om het nader toe te lichten en er nog iets aan toe te voegen. Met het maken van notities geef je een signaal aan de spreker dat je het de moeite waard vindt. Bovendien kun je de spreker aanmoedigen om nog meer te vertellen door per genoteerd item door te vragen met onschuldige vragen zoals:
-
Hoe bedoel je dat?
-
Hoe kwam je daar zo op?
-
Waarom vind je dat?
-
Hoe lang doe je dit al?
-
Etc.
Met alle genoemde technieken versterk je het gevoel van eigenwaarde van de spreker. Het gevolg is dat men veel meer informatie krijgt, omdat de spreker in de verleiding komt om meer te vertellen dan aanvankelijk de bedoeling was.
Mensen zoeken zelfbevestiging
Tot slot doe je de meeste mensen een plezier en maak je ze tot winnaar, door hen te bevestigen in ‘hun’ mening. ’Dat ben ik helemaal met u eens’ klinkt de meeste mensen als muziek in de oren.
De mentale kant
De mentale basis van goed luisteren is oprechte interesse in hetgeen door de ander wordt gezegd. Gezonde nieuwsgierigheid is daarvoor een hele goede eigenschap. Om goed te kunnen communiceren is luisteren net zo belangrijk als spreken. Het is allemaal een kwestie van de juiste balans.
Training en toepassing van luister technieken
Voor een uitvoerige training en concrete toepassingen op het thema ‘luister technieken’ als manager, directeur, salesman of product owner nodigen we u van harte uit voor een kennismaking met de Eminence trainingen Management, klantcontact of Verkopen.
Voor meer informatie adviseren we u:
- Contact per e-mail of over de telefoon via een bel-afspraak
- Afspraak maken, we komen graag langs voor een kennismaking toelichting op de mogelijkheden. Hiervoor kunt u ook gebruik maken van het contactformulier
- Bijwonen van de Eminence Experience Day – een dagdeel inclusief lunch/drankjes ter kennismaking met de Eminence trainingen (geheel voor onze rekening)