Stress

Maak jij je zorgen over de gevolgen van het coronavirus?

Het corona virus zorgt op dit moment voor erg veel stress bij mensen en dat doet me sterk denken aan een mooi verhaal over stress dat ik een tijd geleden heb gelezen. Het verhaal gaat over een leraar psychologie, die rondloopt in het klaslokaal en hij vertelt over hoe je moet omgaan met stress. De leraar heeft een glas water in z’n hand. Alle leerlingen verwachten de vraag of het glas halfvol of half leeg is. In plaats daarvan vraagt de leraar met een glimlach op z’n gezicht: ‘Hoe zwaar is dit glas?’ De leerlingen geven antwoorden variërend van 25 tot 200 gram.

Alles is relatief

De leraar antwoordt: ‘Het absolute gewicht doet er niet toe. De zwaarte hangt vooral af van hoe lang ik het vasthoud. Als ik het een minut vasthoud, is het geen enkel probleem. Na een uur krijg ik pijn in mijn arm. En als ik het glas de hele dag vasthoud, wordt mijn arm gevoelloos en zal het verlammingsverschijnselen vertonen. Hoe langer ik het vasthoud, hoe zwaarder het wordt.’

Pas je zo snel mogelijk aan

De leraar vervolgde: ‘Stress en zorgen zijn als een glas water. Er even aan denken is geen probleem. Als ik er langer aan denk, zal het me pijn gaan doen. Als ik er de hele dag aan denk, zal het me verlammen. Ik zal tot niets meer in staat zijn.’ Het is dus ongelooflijk belangrijk om stress en zorgen los te laten. De realiteit kun je niet veranderen, je kunt alleen je voorstelling veranderen. Met andere woorden: “Het Corona Virus is de rauwe realiteit en wij zullen ons moeten aanpassen, door een nieuwe visie te ontwikkelen op onze toekomst”. En Darwin heeft ons geleerd dat degene die het snelst anticipeert op veranderingen, uiteindelijk degene is die overleeft.

Wandelen

Wat ook een geweldig middel is om zorgen en stress te verminderen is wandelen. Het zorgt ervoor dat je brein als het ware afgeleid wordt van de dagelijkse beslommeringen. Het zorgt er letterlijk en figuurlijk voor dat je weer fris kunt denken. Daarnaast zorgt wandelen ervoor dat je creatiever wordt en dat er ruimte ontstaat voor nieuwe ideeën. Heel veel succes.

Stress en Burn Out preventie zijn onderdeel van de leiderschapstraining van Eminence Trainingen